De laatste jaren was SSL vooral een technologie voor overheidswebsites en webshops. Een technologie om de verbinding tussen de gebruiker van de site en de site zelf te beveiligen. Zo weet de bezoeker zeker dat hij met de betreffende site communiceert en niet met een hacker ertussen. Naast dat de overheid het min of meer verplicht, gaat ook WordPress zich met de discussie bemoeien. WordPress stelt SLL verplicht, maar toch ook weer niet. We geven je graag wat verduidelijking.

Wat is SSL

SSL staat voor Secure Socket Layer. We gebruiken het ook voor deze site. Dit zie je aan het slotje links in de adresbalk van jouw browser. Dit geeft aan dat je zeker weet dat je direct contact maakt met onze server en er niemand tussen zit. Het beveiligt ook de data die op en neer wordt gezonden met encryptie. De sterkte ervan hangt van het SSL-certificaat dat je op de server hebt staan af.

Die sterkte is belangrijk omdat het aangeeft hoeveel moeite hackers moeten doen om onderschepte data te ontcijferen. De sterkte bepaalt daarmee ook een beetje de prijs. Voor het gros van de websites zal een relatief goedkoop SSL-certificaat afdoende zijn. Banken en dergelijke moeten iets beter hun best doen.

Google en SSL

Google was de eerste die SSL is gaan stimuleren om een veiliger internet te creëren. Niet door websites zonder SSL uit te sluiten, maar door websites met SSL hoger te positioneren in de zoekmachines. SSL staat voor Google ook voor vertrouwen. Er gaan wel geruchten dat de Chromebrowsers steeds actiever gaan worden met het aanmerken van websites als onveilig wanneer deze geen SSL bieden. Dit laatste is zeker ook een argument om voor SSL te kiezen.

WordPress en SSL

Maar dan het verhaal van WordPress. Wees niet bevreesd. Ja, WordPress gaat het gebruik van SSL stimuleren. Hoe dit er precies uit zal zien is nog onbekend. Wel weten we al dat het om bepaalde functionaliteiten zal gaan. De verwachting is dat dit vooral zal spelen voor toegang op afstand en gebruik van de API’s. Geavanceerd gebruik dus. Gebruik je dit soort mogelijkheden niet, is de kans klein dat je echt last gaat hebben van dit probleem. Daar staat tegenover… dat je het misschien gewoon moet doen. Omdat een veiliger internet voor jouw bezoekers gewoon een goede service is.

× App de specialist