1234, admin of de naam van de poes. Het kiezen van gemakkelijke wachtwoorden is verleidelijker dan ooit. Zeker als je ze dagelijks nodig hebt. Wanneer hackers met speciale software proberen een site binnen te komen door wachtwoorden te raden, starten ze met dit soort standaard worden voor ze verder gaan met gokken.

Het is dus enorm belangrijk om te zorgen dat je sterke wachtwoorden gebruikt. Daarnaast moet je proberen om voor iedere site een wachtwoord te maken dat uniek is voor die site. Wordt de betreffende site gehackt, dan is de combinatie van het wachtwoord en het e-mail adres niet op andere sites te gebruiken. Maar hoe maak je een lastig wachtwoord dat je toch kunt onthouden en ook anders is voor iedere site die je bezoekt?

Dat is niet zo heel ingewikkeld. Je kunt een wachtwoord opbouwen dat bestaat uit een vaste set karakters. Bijvoorbeeld een standaard sleutelwoord. Met wat variaties met hoofdletters, cijfers en leestekens. Daarnaast zorg je voor een variabel deel. Bijvoorbeeld de 7de en 14e letter van de naam van de site, de website extensie (minder uniek), de kleur van de site, de kleur van de site in een compleet andere taal etc. Nog sterker wordt het wanneer je dit soort factoren gaat combineren. En omdat je voor jezelf dezelfde spelregels hanteert, kun je jouw wachtwoord altijd opnieuw opbouwen.

En sites die je echt niet of nauwelijks gebruikt? Daar kun je natuurlijk een random, lang wachtwoord instellen. En iedere keer dat je er bent, gewoon een nieuw wachtwoord aanvragen. Is wat meer werk, maar je gebruikt ze toch bijna nooit

Binnen WordPress is het mogelijk voor bedrijven om kwaliteitseisen aan wachtwoorden te stellen. Bovendien kunnen we voor gebruikers van ons premium pakket twee-staps-authenticatie instellen. Ook als een wachtwoord niet heel sterk blijft, moet er nog toegang zijn tot de smartphone van de gebruiker om alsnog binnen te komen. Een veilige gedachte toch?

Oja, en het idee achter de World Password Day is dat je eens per jaar overal je wachtwoord verandert. Wel zo veilig.

× App de specialist