Google Maps is misschien wel de meest populaire Google tool na Gmail… en YouTube. Google zit dit in en wijzigt haar prijsstructuur. Hierdoor moeten webdesigners beter opletten om te voorkomen een hoge rekening te krijgen. Tegelijk creëert Google een nieuwe inkomstenbron wanneer je dit slim aanpakt.

Onder het nieuwe model is er geen standaard gratis account meer binnen Google Maps Platform (zoals de dienst nu heet). In plaats daarvan krijg je, net als bij Amazon, een ‘free tier’. Een gratis tegoed. Iedere keer dat Google Maps wordt gebruikt en de manier waarop deze wordt gebruikt, ga je een klein beetje betalen.

In tegenstelling tot basis webhosting, ga je niet vooraf inkopen, maar betaal je echt naar verbruik. Dit is natuurlijk wat lastig in te schatten, maar als webdesigner krijg je van Google de eerste $200 per maand gratis voor Maps, Routes en Places. Je kunt hierdoor heel goed inschatten wat een klant gaat verbruiken en dit doorberekenen.

Nu kunnen de kosten in theorie enorm oplopen, vooral wanneer iemand jouw Google Maps Platform account gaat proberen te hotlinken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk de bestaande veiligheidsmaatregelen van Google te gebruiken. Bijvoorbeeld het limiteren van gebruik op basis van IP en/of domein. Ook kun je waarschuwingen instellen om niet onverwacht een hoge rekening van Google te ontvangen.

Om door te gaan moet je dus een account aanmaken met een credit card. Voor webdesigners die hier problemen mee hebben, komen we binnenkort met een alternatief waarbij je via ons websites kunt aansluiten op Google Maps Platform.