Een gehackte WordPress website, we komen ze regelmatig tegen. Toch lijken hackers steeds meer hun best te doen om de hacks zo goed mogelijk te verbergen. Dit zijn de signalen waardoor je weet dat jouw website is gehackt.

Melding in de browser

Het meest duidelijke is een melding van jouw browser. Misschien zelfs met behulp van jouw virusscanner. Browsers en virusscanners waarschuwen je tegenwoordig als je een website op gaat die mogelijk is gehackt. Daarbij gaat het vooral om websites die worden gebruikt om virussen en malware te verspreiden. Op die manier probeert jouw browser te voorkomen dat ook jouw computer geïnfecteerd raakt.

“Deze site is mogelijk gehackt” in Google

Ook Google herkent tegenwoordig websites die gehackt zijn. In de zoekresultaten verschijnt de melding “Deze site is mogelijk gehackt”. Ook hier weer als waarschuwing dat je er beter niet naar toe kunt gaan. Zoals je weet, heeft Google (bijna) altijd gelijk ;-).

“Beveiligingsproblemen” in Google Search Console

Wanneer je op de Google Search Console bent aangesloten, zal deze ook meldingen maken wanneer Google denkt dat jouw website is gehackt. Sterker nog, Google kan jou zelfs een alert sturen. Dit doet Google ook als het weet dat je een verouderde en onveilige versie van WordPress gebruikt.

De website is niet beschikbaar

Het kan ook zijn dat jouw webhost al heel snel heeft ontdekt dat jouw website is gehackt. Uit zelfbescherming worden websites dan veelal offline gezet. Je krijgt dan een witte pagina te zien of een 404 melding wanneer je jouw website bezoekt. Dit lijkt vrij heftig, maar met webhosts is herstel van de dienstverlening doorgaans snel te regelen.

Teruglopen bezoekersaantallen

Alles dat je hierboven leest heeft één uitkomst. Je krijgt namelijk minder bezoekers op jouw website. Het zijn factoren waarmee Google en browsers het gebruik van jouw website ontmoedigen. Zie je het verkeer op jouw website teruglopen, kun je bovenstaande items dus prima checken. Is jouw website gehackt? Maak dan gebruik van onze website helpdesk. Onze experts schonen de website op en proberen de status zo snel mogelijk weer op veilig te krijgen. Of app ons zo snel mogelijk.

Gehackte website herstellen

Een gehackte WordPress website kan veel problemen opleveren. Het kan je niet alleen bezoekers kosten, maar ook jouw reputatie komt dan in het geding. Het is dan belangrijk dat de website snel wordt opgeschoond. Daarnaast moeten Google en virusscanners een melding krijgen dat de website weer schoon is en dit gaan valideren. Dit kost heel veel tijd en vraagt de nodige aandacht en expertise.

Website is veel trager geworden

Een ander probleem dat je kunt ervaren, is een flink tragere website. Ook de snelheid van jouw website is een rankingfactor voor Google en zal op termijn een vermindering van bezoekers opleveren. Echter gaat dit geleidelijk. De reden dat de site traag is kan liggen aan het draaien van ongewenste plugins. Bijvoorbeeld om DDOS aanvallen op andere websites uit te voeren, crypto munten te minen of spam te versturen. Het zou dus maar zo kunnen dat uw website meedraait als onderdeel van een criminele organisatie. Oeps…

Cloaking voor SEO campagnes

Een andere, minder zichtbare, techniek is cloaking. Dit gebruiken hackers vooral voor SEO doeleinden. Websites worden dan aangepast waardoor ze de Googlebot een andere versie van de site laten zien dan wanneer een gewone bezoeker (jij dus) op de site komt. Er lijkt niets aan de hand, maar feitelijk draait jouw website een onzichtbare SEO campagne voor de website van een ander.

Het gevaar zit erin dat Google soms ook niet als de Googlebot een website opvraagt. Ziet het dan verschillen, gaat Google er vanuit dat je cloacking voor SEO doeleinden gebruikt. En dat kan een flinke afwaardering van de site betekenen. Van de één op de andere dag zak je er helemaal onderuit in de Google rankings. En die reputatie herstellen kost echt veel tijd.