WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Afbeeldingselementen hebben geen [alt]-kenmerken

Wanneer Google PageSpeed Insights de melding “Afbeeldingselementen hebben geen [alt]-kenmerken” geeft, of “Image elements do not have [alt] attributes” in het Engels, zegt dat iets over hoe je met afbeeldingen in de media bibliotheek om gaat.

Wat is een ALT tag? #

De ALT tag is eigenlijk helemaal geen tag. Het is een attribuut dat wordt gebruikt in een image of video tag om te omschrijven wat er op die afbeelding of video te zien is.

Wat is de impact op toegankelijkheid? #

Wanneer slechtzienden en blinden een schermlezer of een brailleleesregel gebruiken, kan die niet standaard een afbeelding of video zien. De inhoud van de ALT tag zal dan worden gebruikt om deze te beschrijven. Het gebruik van begrijpelijke taal is hier dan ook enorm handig.

Wat is de impact op SEO? #

Zoekmachines indexeren afbeeldingen en gebruikers kunnen op afbeeldingen zoeken. Door de juiste informatie in een ALT tag mee te geven, kunnen gebruikers via een afbeeldingen zoekopdracht op jouw website terechtkomen. Hoewel het te bediscussiëren is of de bezoeker wel de intentie heeft om zaken met jouw site te doen, dus de moeite waard is om de ALT tag voor in te vullen, lijkt het erop dat zoekmachines de informatie in de ALT tag ook gebruiken om beter af te wegen wat de focus van jouw teksten is.

Hoe stel je een ALT tag in in WordPress? #

Wanneer je in de media bibliotheek kijkt, of wanneer je een afbeelding aan het invoegen bent in een post of pagina, kun je die invullen via het ALT invulveld onder de preview van de afbeelding. Zie onderstaande afbeelding.

Wanneer je via HTML een afbeelding in een pagina of post naar binnen trekt, kun je zelf het attribuut voor de ALT tag toevoegen.

Voorbeeld van een <img> tag zonder ALT #

<img src=https://een.url/plaatje.jpg />

Voorbeeld van een <img> tag met ALT #

<img stc=”https://een.url/plaatje.jpg” alt=”een plaatje” />

Arjan Olsder