WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Beperk niet-gebruikt JavaScript

De interactiviteit op jouw website wordt voornamelijk mogelijk gemaakt door JavaScript ofwel JS. Met name bij websites als WordPress zullen thema’s en plugins bergen aan ongebruikte JS naar de gebruiker sturen. Google PageSpeed Insights geeft dan de melding “Beperk niet-gebruikt JavaScript” of in het Engels “Reduce unused JavaScript”.

Handmatig is de oplossing echt een monsterklus. Feitelijk moet je via webhooks in WordPress alle JS bestanden offloaden en nieuwe JS bestanden per pagina opbouwen met enkel de JS die daadwerkelijk nodig is. Wanneer je in PageSpeed Insights kijkt laat Google een lijst zien met alle JS bestanden die in gebruik zijn en de hoeveelheid JS die mogelijk bespaard kan worden door deze te optimaliseren. In veel gevallen ligt de besparing rond de 60%. Deze besparing is doorgaans kleiner dan bij CSS omdat JS bestanden structureel meer code echt nodig hebben.

Met een goede cache plugin valt dit probleem vaak goed te ondervangen. Die plugin maakt dan gebruik van een externe dienst die per pagina naar jouw site kijkt; alle JS naar binnen trekt en alles schrapt wat niet nodig is. Die externe dienst zal dan de overgebleven JS in een enkel bestand stoppen en dat bestand terugleveren aan jouw website. Jouw website zal dan enkel dat JS bestand opvragen tijdens het laden van de pagina.

Arjan Olsder