WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

IMAP e-mail instellen: algemeen

IMAP Email instellen op jouw apparaten #

Nooit meer gebonden aan je desktop: e-mails ontvangen en verzenden vanaf je iPhone of iPad is inmiddels een must voor de Apple-liefhebber. Maar hoe stel je eigenlijk IMAP e-mail in op jouw apparaat? In deze blog gaan we stap voor stap door het proces om je te helpen je e-mailaccount te koppelen aan je telefoon, tablet of computer, zodat je altijd en overal toegang hebt tot je belangrijke berichten. Of je nu een doorgewinterde techneut bent of net begint met het verkennen van de wereld van mobiele e-mail, we hebben je gedekt.

Wat is IMAP E-mail? #

IMAP staat voor Internet Message Access Protocol. Het is een protocol dat wordt gebruikt voor het ophalen en synchroniseren van e-mailberichten tussen een e-mailclient (zoals de Mail-app op je iPhone of iPad) en een e-mailserver. Het belangrijkste kenmerk van IMAP is dat het je inbox op de server spiegelt, waardoor je e-mails kunt bekijken, organiseren en verwijderen vanaf elk apparaat dat is verbonden met datzelfde e-mailaccount.

Waarom IMAP gebruiken? #

Synchronisatie: IMAP zorgt voor naadloze synchronisatie van al je e-mails, mappen en wijzigingen tussen je iOS-apparaat en de e-mailserver. Als je een e-mail op je iPhone leest, wordt deze als gelezen gemarkeerd op de server en vice versa. Dit betekent dat je altijd toegang hebt tot de meest recente versie van je inbox, ongeacht het apparaat dat je gebruikt.

Toegang vanaf overal: Met IMAP kun je eenvoudig toegang krijgen tot je e-mails vanaf elk apparaat met internettoegang. Dit betekent dat je belangrijke berichten kunt bekijken, beantwoorden of doorsturen, zelfs als je niet bij je desktopcomputer bent.

Minder opslagruimte op je apparaat: Omdat IMAP je e-mails op de server bewaart, hoef je niet alle berichten op je iOS-apparaat op te slaan. Dit bespaart kostbare opslagruimte op jouw apparaat.

Waar kan ik IMAP e-mail instellen? #

Je kunt IMAP e-mail instellen op jouw e-mailclient. Een e-mailclient is een emailprogramma op jouw apparaat. Op een macbook is dat bijvoorbeeld Apple Mail die er standaard in staat, maar je kunt ook bijvoorbeeld Outlook gebruiken.

Specifieke handleidingen vindt je hier:

Welke gegevens moet ik hebben? #

Voor het instellen van je IMAP e-mail, heb je de volgende gegevens nodig:

 • Je e-mailaccount (bijvoorbeeld [email protected])
 • Je wachtwoord (weet je je wachtwoord niet (meer)? Je kunt hem resetten in Direct Admin of een reset aanvragen bij support)
 • Je IMAP- en SMTP gegevens. Je IMAP gegevens hangen af van wie je host is. WebsiteNazorg/Groeihosting werkt met ZXCS en Cyberfusion.  Je komt te weten wie de host is door jouw domeinnaam te checken op https://www.whatsmydns.net/#NS/.
  • Eindigt het resultaat met .zxcs.nl? Dan moet je de IMAP- en SMTP-gegevens van ZXCS aanhouden:
   • IMAP Hostnaam: mail.[jouwdomeinnaam.extensie]. Bijvoorbeeld mail.websitenazorg.nl (poort 993)
   • SMTP Hostnaam: mail.[jouwdomeinnaam.extensie]. Bijvoorbeeld mail.websitenazorg.nl (poort 465)
  • Eindigt het resultaat met .cyberfusion.nl? Dan moet je de IMAP- en SMTP-gegevens van Cyberfusion aanhouden:
   • IMAP Hostnaam: vmail.cyberfusion.nl (poort 993)
   • SMTP Hostnaam: vmail.cyberfusion.nl (poort 587)
  • Kom je er niet uit? Neem contact op met support.

Hoe stel je IMAP e-mail in op jouw apparaat? #

Om jouw IMAP e-mail in te stellen op jouw apparaat ga je naar jouw mailclient. Bijvoorbeeld Outlook, Apple mail of Thunderbird.

 • Ga naar ‘Accounts‘ (of soortgelijk).
 • Kies ‘Nieuwe Account Toevoegen‘ (of soortgelijk).
 • Kies ‘IMAP Mail‘.
 • Voer bij ‘Gebruikersnaam‘ jouw e-mailadres in (bijvoorbeeld [email protected]).
 • Voer bij ‘Wachtwoord‘ jouw wachtwoord in.
 • Voer bij “Server inkomende post” (IMAP host) de IMAP Hostnaam in (Bijvoorbeeld vmail.cyberfusion.nl, zie hierboven).
 • Voer bij “Server uitgaande post” de SMPT Hostnaam in (Bijvoorbeeld vmail.cyberfusion.nl, zie hierboven).
 • Zet opties voor ‘SSL‘ aan.

Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit? Neem contact op met support.

Mag het allemaal wat eenvoudiger? Overweeg dan eens om de overstap te maken naar mail via Microsoft 365. Dan log je met e-mail en wachtwoord in op de Outlook app en worden alle instellingen automatisch afgehandeld. Ook blijft jouw mail altijd in sync over al jouw apparaten en krijg je toegang tot alle Office apps.

Daniel