WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Instagram / Facebook embeds werken niet meer

Het embedden van Instagram en Facebook content was de afgelopen jaren enorm gemakkelijk in WordPress. Je zette de URL van de content in jouw bericht, en WordPress maakte daar zelf een perfecte embed van. Per 24 oktober 2020 wordt deze functionaliteit vanuit Facebook beëindigd.

Waarom werkt dit niet meer? #

Facebook verandert de API van Instagram en Facebook op 24 oktober 2020. WordPress gebruikte altijd de oEmbed standaard om deze previews te maken en Facebook stapt hier vanaf. Met de komst van WordPress 5.2.2. zal WordPress ook niet langer proberen om de oEmbed code bij Facebook te vinden. Voor andere diensten zoals YouTube, blijft oEmbed gewoon werken.

Wat kun je doen om dit te herstellen? #

Facebook heeft een oEmbed handleiding gepubliceerd om oEmbed alsnog mogelijk te maken. Daarvoor moet je wel jezelf registreren als ontwikkelaar en een API aanmaken.

Er zijn een aantal WordPress plugins die het probleem oplossen. De bekendste is JetPack van WordPress zelf. bedenk je wel dat JetPack jouw hele database naar de VS kopieert inclusief persoonsgegevens. Met de privacywetgeving is dat eigenlijk een no-go.

Smash Balloon heeft voor zowel Facebook als Instagram een plugin beschikbaar die het ook wat gemakkelijker maakt.

Arjan Olsder