WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Lever afbeeldingen in moderne indelingen

Ooit kende het web alleen .gif en .jpg afbeeldingen. Tegenwoordig zijn daar heel veel formaten bijgekomen die afbeeldingen in een nog kleiner formaat kunnen opslaan. Wanneer je alleen van traditionele afbeeldingen gebruik maakt, zal Google PageSpeed Insights al snel met de melding “Lever afbeeldingen in moderne indelingen” of in het Engels “Serve images in next-gen formats” komen.

Wanneer Google PageSpeed Insights je de opdracht geeft lever afbeeldingen in moderne indelingen, verwacht Google dan ook dat je met meer geoptimaliseerde bestandsformaten gaat werken. De oude kunnen dan nog altijd als fallback werken voor verouderde browsers en systemen.

Voor Google is het belangrijkste next-gen afbeeldingsformaat een .webp file. Daarnaast werken ook veel moderne systemen prima met .avif. Met name iOS kan erg goed met die compacte bestanden overweg.

Alleen de bestanden maken is echter niet genoeg. Je moet zo ook nog handig aanroepen. Dit kan door van de <img> tag over te schakelen naar de <picture> tag die browsers alle mogelijke formaten meegeeft. Hierdoor kan de browser de optimale keuze maken.

Het optimaliseren van een media bibliotheek en oude templates in WordPress kan een enorme klus zijn. Er zijn diverse plugins die dit kunnen oplossen. Hier bij WebsiteNazorg.nl hebben we daarin wel sterke voorkeuren. Benieuwd wat die zijn? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

Arjan Olsder