WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Oplossing: WordPress tijdelijk niet beschikbaar (onderhoudsmodus)

Wanneer u, of wij, uw WordPress website update, kan het zijn dat deze in onderhoudsmodus gaat. Uw bezoeker krijgt dan onderstaande melding. Doorgaans duurt dit maar even, maar wat als het langer duurt? #

 

 

Tijdelijk niet beschikbaar #

Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud. Probeer het over enkele minuten nog een keer.

Updates van WordPress kunnen heel zwaar zijn en, mede afhankelijk van uw host, erg lang duren. Daarbij komt het weleens voor dat WordPress in deze onderhoudsmodus blijft. Om te begrijpen waarom, is het handig het proces te kennen. Dit bestaat uit drie stappen.

Hoe werkt een WordPress update? #

  1. WordPress gaat in onderhoudsmodus. De website zet standaard de tekst “Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud. Probeer het over enkele minuten nog een keer.” neer.
  2. WordPress gaat nu rustig updaten.
  3. Zodra het updaten is afgerond, zal WordPress de tekst “Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud. Probeer het over enkele minuten nog een keer.” van de site verwijderen.

Vooral op wat langzamere servers, kan het zijn dat WordPress vergeet de onderhoudsmelding te verwijderen. Deze blijft dan zichtbaar voor bezoekers. In veel gevallen komt het door een plugin of thema dat net niet snel genoeg wist te updaten. Doorgaans kun je de update gewoon weer opnieuw starten.

Alleen via FTP #

De oplossing is alleen via FTP uit te voeren. In de root van WordPress staat het bestand .maintenance. Dit bestand moet worden verwijderd. Hierna functioneert WordPress weer als voorheen.

Niet automatisch updaten #

U snapt dat het heel vervelend is wanneer uw bezoekers deze melding zien. De update moet dus zo snel mogelijk worden doorgevoerd. U loopt immers potentiële klanten mis.

Ons advies is dan ook om nooit automatisch websites te updaten. Doe dit altijd handmatig. Dan kunt u direct na de update controleren of uw website nog werkt. Voor de veiligheid van uw WordPress website, dient U dit regelmatig te doen. Heeft U het hier te druk voor, nemen we dit klusje graag van u over.

Simon Janssen