WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Een WordPress backup strategie plannen

Een backup is misschien wel één van de belangrijkste beveiligingen voor uw website. Een backup houdt geen hackers buiten, maar zorgt er wel voor dat uw website in no-time weer online is. Maar wat is de slimste backup strategie?

Dat is een vraag die we bij WebsiteNazorg wel vaker voorbij zien komen. Backups kosten namelijk altijd geld en, wanneer er één nodig is, moeten ze snel beschikbaar zijn. In dit artikel helpen we u met de afweging welke strategie het beste bij uw bedrijfsvoering past.

Backups van uw host #

In veel gevallen biedt uw host standaard backups aan. Het gemak van het plannen van backups en het terugzetten ervan verschilt sterk. In de meeste gevallen is het een echte techneutenklus.

Uw host maakt doorgaans niet alleen een backup van uw WordPress website, maar van letterlijk alles. Misschien zelfs uw online mail en met een beetje pech wordt één backup over alles heen geplaatst. Wilt u echt alle mail van vandaag verliezen door de backup van gisteren? Of zelfs vorige week? Dit is één van de redenen om een voor WordPress specifieke backup methode te gaan.

De kwaliteit van backup is het beste te meten door eens een backup terug te laten zetten. Hoe veel tijd en inspanning kost dit?

Lokale backups #

Goedkope / gratis backup plugins maken het vaak mogelijk een lokale backup op te slaan. Of om de backup zelf te doen en meteen te downloaden. Maar houdt u zich aan een planning? En wat als de site verwijderd wordt, is die online backup er nog?

Managed backups #

Bij managed backup diensten zoals die van WebsiteNazorg wordt een backup plan ingezet dat past bij de behoeften van uw website. Daarvoor moet een backup plan worden gemaakt. Daarover later meer in dit artikel.

Wanneer een partij niet bespaard op de gebruikte hulpmiddelen voor de backups (zo kiezen wij voor premium partners), zijn backups met hoge zekerheid te maken en snel terug te zetten. Bovendien is het belangrijk dat een managed backup dienst zorgt voor offsite opslag van de backups.

Dit laatste levert voor u als website eigenaar in uitzonderlijke gevallen wel een extra kostenpost op. Dataverkeer naar de backup dienst van de host wordt in veel gevallen niet meegenomen in de berekening van het verkeer van uw website. Het verzenden van een backup naar uw managed backup dienstverlener wel.

Gedeeltelijke of full backups #

Voor het gros van de websites zal de rekening niet hoog oplopen. Bovendien is er altijd nog een keuze te maken tussen database backups en full backups.

Bij een full backups wordt op een bepaald moment een complete backup van de gehele site gemaakt. Dus WordPress, database en alle geüploade bestanden. Onze premium tools zorgen uiteraard voor compressie, maar het is toch een hele stoot data die over en weer wordt verzonden.

Als alternatief kan er gekozen worden voor een gedeeltelijke back-up. In dat geval wordt bijvoorbeeld alleen de database met een hoge frequentie van een backup voorzien en de rest van de site iets minder vaak. Dit scheelt enorm op de eventuele data- en opslagkosten.

Backups en de AVG #

In Nederland kennen we vanaf 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze stelt dat persoonsgegevens veilig moeten worden opgeslagen. Het is dan niet handig om deze data op een goedkope Amerikaanse server te zetten. Om maar iets te noemen. Dit is een veelgebruikte strategie. Maar welke bedrijven hebben dan allemaal toegang tot de persoonsgegevens van u en uw gebruikers?

Zorg dus dat u op de hoogte bent waar dit soort data wordt opgeslagen. In het geval van WebsiteNazorg gebeurd dit in Nijmegen. Uw data valt dus gewoon onder Nederlands recht. Dit is duurder, maar ook duidelijker.

Toegang tot de backups #

Het noodlot van de meeste managed backup dienstverleners zit hem in de beschikbaarheid van de backup. Waar is deze en wie kan erbij? Het kan namelijk enorm handig zijn als de webdesigner bij de backup kan. Wij vinden dat niet meer dan logisch.

De managed backup dienst van WebsiteNazorg kan de backups ook naar de webdesigner verzenden en wij geven de webdesigner graag de benodigde hulpmiddelen om de backup snel terug te zetten. Dan is deze niet van ons afhankelijk. Daarnaast kunnen webdesigners zo snel en simpel een testomgeving van uw website opzetten. Ja, we love webdesigners.

Het backup plan #

Aan het einde van dit verhaal hoop ik dat u al een beetje een beeld heeft van welk soort backup dienst het beste bij u past. Tijd dus om het plan te maken.

Dit plan begint bij hoe vaak uw website wordt bijgewerkt. Gebeurt dit wekelijks? Dan is een wekelijkse backup veelal voldoende. Gebeurt dit dagelijks, dan moet de frequentie omhoog.

Wat wordt er bijgehouden op uw website? Worden er veel bestanden (foto’s) op de site gezet, of zijn het vooral orders van klanten? Bij vooral orders van klanten is het afdoende met hoge regelmaat de database van een backup te voorzien, maar mag de frequentie voor een full backup omlaag.

Waarom geen recursieve backup? #

In de wereld van de Worpdress backup systemen wordt steeds vaker gesproken over recursieve backups. Die zijn vooral heel interessant voor enorme websites. Websites die bijvoorbeeld 5~10GB aan data bevatten. Omdat oude bestanden doorgaans niet veranderen, is het niet heel zinvol deze dagelijks op en neer te sturen. Recursieve backups maken alleen een backup van wat er aan bestanden bij is gekomen.

Het grote nadeel van deze backups is dat het terugzetten van een backup in veel gevallen een enorm tijdrovend proces is. Op dit moment zien we als websitenazorg zijnde nog geen voordelen voor het inzetten van recursieve backup methodes, maar we houden het wel in de gaten.

Simon Janssen