WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

WordPress’ eigen thema’s krijgen belangrijke Google Fonts update

Wereldwijd komt er steeds meer aandacht voor de onbewuste manieren waarop websites massaal bijdragen aan het advertentienetwerk van Google. In Duitsland is sinds 2022 een juridische uitspraak waarbij een organisatie zelfs werd berispt voor het embedden van Google Fonts.

WordPress is dan ook begonnen met het uitsturen van belangrijke updates voor de standaard thema’s die het de afgelopen jaren heeft gebundeld bij nieuwe installaties. Thema’s als TwentyTwenty krijgen dan ook een update waarbij Google Fonts lokaal worden gehost in plaats van dat ze worden ingeladen. Met het lokaal hosten van de Google Fonts los je het privacy probleem namelijk direct op. Daarnaast zorgt het ervoor dat de thema’s veel sneller laden. Van de andere kant, worden WordPress installaties hierdoor wel weer een stuk groter evenals de backups die worden gemaakt van de vele duizenden websites wereldwijd die gebruik maken van de standaard thema’s.

Ook hier bij WebsiteNazorg krijgen we steeds vaker de vraag om Google Fonts lokaal te laden in non-standaard thema’s. Een kleine klus die qua privacy en snelheid enorme voordelen oplevert.

Arjan Olsder