WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Historische verandering voor WordPress op komst

Matt Mullenqweg staat bekend als de godfather van WordPress, maar hij is vooral de grote baas van Automattic. Het bedrijf achter WordPress, WooCommerce, MailPoet en vele andere tools in het WordPress ecosysteem. Afgelopen week stelde Matt een nieuwe strategie voor waar wij bij WebsiteNazorg al wel heel blij van worden.

Nu is het namelijk nog zo dat WordPress met iedere release, nieuwe features probeert toe te voegen. Het bizarre is dat als een website eenmaal is ontwikkeld, die nieuwe features in veel gevallen helemaal niet worden gebruikt. Zelfs met de introductie van de Gutenberg pagebuilder, besloten miljoenen websites een plugin te installeren waarmee WordPress terugschakelde naar de classic editor. En met full de full site editing plugin, gebeurde hetzelfde met de widgets.

Onder het motto schoenmaker blijf bij je leest, heeft Matt nu voorgesteld dat het ontwikkelteam achter WordPress zich meer gaat beperken tot het ontwikkelen van een stabiele kernbeleving dan het toevoegen van nieuwe functionaliteit. Die functionaliteit gaat dan puur leunen op basis van plugins. Zo krijg je minder overbodige code op websites.

De manier van werken met plugins zou dan ook worden aangepast. Matt stelt een nieuwe categorie canonical plugins voor. Een principe dat hij in 2009 ook al eens probeerde te introduceren.

Het idee van canonical plugins is dat ze niet door een enkele ontwikkelaar, maar door een groep ontwikkelaars worden neergezet en dat ze zo strak mogelijk op de functionaliteit blijven zitten. Denk aan de classic editor en de classic widgets plugins die nu al in WordPress te vinden zijn. De ontwikkelaars achter die plugins zouden ook in nauw contact moeten staan met de core ontwikkelaars om te zorgen dat er geen code conflicten ontstaan.

Wanneer een canonical plugin van waarde is voor het grootste deel van de WordPress gebruikers, kan het alsnog zijn dat de code onderdeel gaat uitmaken van de WordPress core.

Op basis van deze discussie is ook al het eerste slachtoffer gevallen. De plugin die native WebP functionaliteit moet aanbieden in WordPress wordt waarschijnlijk de eerste canonical plugin in plaats van dat het onderdeel is van de WP Core. Deze zou eerst in WordPress 6.1 zitten dat ergens in November zal worden gelanceerd.

We zijn benieuwd of WooCommerce, JetPack en andere Automattic plugins op dezelfde manier gaan werken om overbodige code te dumpen. Hoe minder code, hoe sneller WordPress werkt en hoe lager de veiligheidsrisico’s zijn.

Arjan Olsder