WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

4x Gratis te gebruiken foto’s voor jouw website

lens camera lens focus focussen 1209823 pixabay

Maatwerk fotografie is niet voor iedereen betaalbaar en soms vallen ook betaalde stock foto’s buiten het budget voor de website waar je aan werkt. Wij verzamelden een aantal sites waar je gratis te gebruiken foto’s voor jouw website kunt vinden.

Hoewel je met Google Image Search en andere zoekmachines kunt zoeken op rechtenvrij fotomateriaal, weten we uit de praktijk dat dit niet altijd goed gaat. Daarom kun je beter vertrouwen op de grote sites die gratis stock fotografie aanbieden. Wij verzamelden de beste sites met gratis foto’s voor je.

Hoewel er heel veel websites met gratis foto’s zijn, bestaat het gros uit een gemengd aanbod van gratis en betaalde foto’s. Wij hebben gekeken naar de grotere websites die ook echt een groot aanbod met gratis foto’s hebben en een duidelijk beleid voor wat betreft de rechten daarop.

Unsplash

De beelden die je op Unsplash vindt, mogen vrij gebruikt worden op zowel commerciële als non-commerciële websites. Je hoeft hiervoor niet apart toestemming te vragen van de maker. Je mag echter geen geld vragen voor de foto’s (wel het aanpassen en plaatsen ervan). Ook mag je ze niet gebruiken om een eigen gratis beeldbank op te zetten.

Tip: Integreer Unsplash in jouw WordPress media library met de Unsplash plugin voor WordPress.

Stocksnap

Ook Stocksnap heeft een enorme hoeveelheid gratis te gebruiken beelden. Stocksnap maakt gebruik van de Creative Commons licentie. CC0 om precies te zijn. Dit wil zeggen dat er iets meer regels zijn rondom het gebruik van de foto’s. Zo mogen foto’s niet gebruikt worden om te zeggen dat de fotograaf of de persoon op de foto fan is van jouw product of dienst. Verder mag je de beelden wel vrij inzetten voor jouw commerciële of non-commerciële website.

Pexels

Op Pexels zijn ook alle foto’s vrij te gebruiken. De mensen op afbeeldingen mogen nooit negatief worden gebruikt. Ook hier mag je niet zeggen dat mensen op de foto jouw klant zijn of jouw organisatie steunen. Je mag de afbeeldingen ook hier niet verkopen. Ook niet als onderdeel van een poster of product, tenzij je de beelden eerst bewerkt. Je moet er dus echt een eigen creatie van maken. Je mag de beelden van Pexels niet gebruiken om zelf een beeldbank met gratis foto’s op te zetten. Ook niet als het bijvoorbeeld gaat om wallpapers voor apparaten.

Tip: Integreer Pexels in jouw WordPress media library met de onofficiële Pexels plugin voor WordPress.

Pixabay

De foto’s op Pixabay mag je gratis gebruiken op jouw commerciële of non-commerciële website. Je mag ze niet verkopen en ook niet plaatsen in andere beeldbanken of wallpaper diensten. Wil je producten maken met de foto’s zoals shirts e.d. dan ben je verplicht om de beelden te bewerken zodat het echt een origineel beeld is geworden. Ook hier mag je de mensen op de afbeeldingen niet in een negatief beeld plaatsen of zeggen dat ze fan zijn van jouw producten en of diensten.

Tip: Integreer Pixabay in jouw WordPress media library met de onofficiële Pixabay plugin voor WordPress.

Tip voor de verwerking van foto’s

Niets is zo vervelend als een factuur gebruiken voor onbedoeld fotogebruik. Het is handig om bij het uploaden van foto’s in de titel aan te geven waar je ze hebt gedownload en eventueel een uniek nummer o.i.d. dat op de beeldbank werd gebruikt voor die foto. Dan kun je altijd herleiden waar de foto vandaan is gekomen en op basis daarvan jezelf verdedigen tegen mogelijke claims.

Arjan Olsder