WebsiteNazorg wenst je fijne feestdagen. Van 25 december t/m 1 januari zijn wij gesloten.
Voor spoedgevallen is onze helpdesk beschikbaar.

Hoe belangrijk zijn zoekwoorden in jouw domeinnaam in 2022?

Domeinnamen

We krijgen ze nog regelmatig. Klanten die hele series domeinen vastgelegd willen hebben omdat ze relevantie zoekwoorden bevatten. Met het idee om ze allemaal door te verwijzen naar de website om op die manier zo veel mogelijk traffic te genereren. Maar is dat nog relevant in 2022?

De historische waarde van een domein

Ooit ging het er bij zoekmachines om zoveel mogelijk content te verzamelen om te bepalen waar een site over ging. Wanneer een domein dan wel een URL bepaalde keywords en zelfs een bepaalde intentie bevatte, was het idee dat dat dan ook wel belangrijk zou zijn. Met andere woorden; het was een rankingfactor.

Misbruik van domeinnamen

Wat zoekmachines over het hoofd zagen, was dat het behoorlijk gemakkelijk werd op deze manier om zoekresultaten te beïnvloeden. Wie snel, slim of welgesteld was, kon met gemak lucratieve domeinen inzetten om op die manier zijn of haar salesfunnel vol te knallen.

Hoe Google nu tegen domeinnamen aan kijkt

Sinds 2020 is het al zo dat Google geen gebruik meer maakt van de inhoud van een domeinnaam bij het samenstellen van zoekresultaten. Voor SEO heeft jouw domeinnaam dus geen waarde meer.

Zo kun je wel extra traffic genereren met domeinnamen

Wat is wel interessant om vast te leggen? Domeinen met tikfouten. Zeker als jouw bedrijfsnaam daarin ruimte laat. Ook interessant? Het vastleggen van domeinen met tikfouten van concurrenten. Waarom zou je dat verkeer niet naar jezelf toe trekken? Maar ook daar heeft het verder geen enkele SEO waarde.

Arjan Olsder